S-Pod Benelux: Uw partner in circulaire bouw met volledig losmaakbare badkamers

In de evolutie naar een circulaire bouweconomie is losmaakbaarheid een belangrijke eigenschap geworden, vooral voor woningbouwcorporaties, bouwers en projectontwikkelaars. Het vermogen om componenten gemakkelijk te demonteren en te hergebruiken biedt een waardevolle kans om vastzittende bronnen vrij te maken voor hoogwaardig (her)gebruik. Bij S-Pod Benelux is dit principe verankerd in onze gebruiksklare badkamers.

Waarom is losmaakbaarheid zo belangrijk?

In de huidige lineaire economie wordt grondstoffen delven, productie, consumptie en uiteindelijk afvalgeneratie gevolgd: een model dat leidt tot permanente verliezen van kostbare grondstoffen, CO2-uitstoot en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Om deze problemen aan te pakken, is een overgang naar een circulaire economie noodzakelijk. Hierbij worden producten aan het einde van hun levensduur niet afgedankt maar beschouwd als waardevolle bronnen die opnieuw kunnen worden ingezet.

Hoe gemakkelijk een onderdeel uit een gebouw kan worden verwijderd, zowel voor onderhoud als hergebruik, wordt bepaald door de mate van losmaakbaarheid. Het is van belang om bij de bouw deze informatie te documenteren; een onderdeel dat niet kan worden gedemonteerd kan immers niet worden hergebruikt en voldoet dus niet aan de principes van circulariteit.

Wat betekent losmaakbaarheid in de praktijk?

Losmaakbaarheid verwijst naar de mate waarin componenten van gebouwen en producten kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt zonder verlies van functionaliteit of kwaliteit. Bij S-Pod Benelux zijn onze badkamers ontworpen met dit principe in gedachten, waardoor ze na gebruik niet als afval worden beschouwd, maar als waardevolle bronnen van materialen voor toekomstige projecten.

Hoe integreert S-Pod Benelux losmaakbaarheid?

Onze prefab badkamers hebben een levensduur van minstens 30 jaar, met 10 jaar garantie op waterdichtheid. Na deze periode kunnen ze nog steeds worden hergebruikt in andere projecten, waardoor onze badkamers van de Altor Industrie lijn volledig circulair zijn. De Rekentool Losmaakbaarheid van ISSO biedt de markt een praktisch hulpmiddel om de losmaakbaarheid van verbindingen in bouwdetails te beoordelen. S-Pod Benelux behaalt hierbij een indrukwekkende score van 0,83, wat duidt op een zeer hoge mate van losmaakbaarheid en een groene, zeer goede prestatie.

LCA – Life Cycle Analyses

Onze badkamers ondergaan uitgebreide tests tijdens zowel de ontwikkeling als de productie, waarbij aspecten zoals materiaalgebruik, verpakking, en meer worden beoordeeld. Bovendien worden ze onderworpen aan een grondige levenscyclusanalyse, die op aanvraag beschikbaar is.


Terug naar het overzicht

Benieuwd wat we voor uw project kunnen betekenen?

Maak een afspraak om onze showroom te bezoeken.